top of page
Search
  • Writer's pictureJulie Horpestad

Klarte jeg å lage et måltid, uten å kaste søppel?

Da jeg (Julie) skulle starte prosjektet mot å bli en grådighetsbekjemper i eget liv, ville jeg prøve ut den såkalte «zero waste»- livsstilen. Zero waste innebærer rett og slett en livsstil hvor målet er å ikke kaste noe søppel. Etter å ha prøvd å leve zero waste en liten stund, sitter jeg igjen med et par erfaringer jeg vil dele.


Lærerikt, er det første jeg vil trekke frem. Da jeg begynte å sette meg mer inn i hva det ville si å leve zero waste lærte jeg masse. Jeg gjorde en haug med research, jeg meldte meg inn i Facebook-grupper hvor medlemmene hadde samme mål, og jeg undersøkte hvilke butikker som solgte varer uten emballasje. Og jo mer jeg lærte, jo mer innså jeg at dette kunne bli vanskelig.


I samfunnet vårt er det helt vanlig å kaste ting som går i stykker. Det er billigere å kjøpe ny, enn å reparere. Produktene vi kjøper er pakket inn, lag på lag. Til og med frukt og grønt kommer i plas

t-strømper og plast-beskyttelse. Det å prøve å ikke kaste noen ting i søplebøttene åpnet øynene mine, det var jo nesten umulig. Stort sett alt er jo pakket inn i unyttig emballasje.Jeg bestemte meg for å undersøke, klarer jeg å lage et måltid, uten å kaste noe søppel. Handleturen ble lagt til de typiske zero waste-butikkene, og reiseruta ble lenger enn vanlig. Etter å ha gått til sammen én time for å kjøpe gulrøtter som ikke var pakket inn i emballasje, innså jeg, denne livsstilen krever planlegging.


Etter mitt lille eksperiment har jeg lært tre ting; alltid ha med deg et handlenett i veska, så sparer du i hvert fall kloden for plastikkposer. Ha med deg bestikk, termokopp og matboks, så slipper du unødvendig engangsprodukter. Og til slutt, planlegg handleturene dine, og tenk over en ekstra gang «trenger jeg virkelig denne genseren?».


Selv om det er vanskelig å gå fra null til hundre, så kan alle gjøre litt. Begynn i det små, så sprer det seg til andre deler av hverdagen din også.24 views0 comments

Recent Posts

See All

Er noen fattige fordi vi er rike?

«Det norske oljefondet, - det må være en spøk», sier en kameruner jeg møter i Mali, sammen med andre som kommer fra ulike land i Afrika. Han hadde nettopp lest en artikkel om det norske oljefondet i

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page